Kurs DEKORATORA CIAST I WYROBÓW CUKIERNICZYCH to kolejna już aktywność zrealizowana przez Lokalny Ośrodek Wiedzy i Edukacji w Gminie Leżajsk. Kurs przyciągnął osoby, które pragną, by ich wypieki nie tylko pysznie smakowały, ale także cieszyły oko. Każdy z uczestników otrzymał fartuch oraz książkę ,,Słodko-Słodkie” autorstwa Małgorzaty Weber.
Trwające 20 godzin praktyczne zajęcia odbyły się w Spółdzielni Socjalnej Dębnianka pod czujnym okiem mistrza cukiernictwa. Kursanci mieli dostęp do profesjonalnego sprzętu, co znacznie przyspieszyło i ułatwiło pracę oraz pozwoliło maksymalnie wykorzystać każdą godzinę kursu. A było się czego uczyć…
Uczestnicy poznali m.in. receptury na stabilny biszkopt i krem, które pozwolą stworzyć wysoki i równy tort. Samodzielnie składali tort od podstaw. Doskonalili tynkowanie tortu na kant, a następnie dekorowanie kremem maślanym. Tworzyli również dekoracje z masy cukrowej. Jednak torty to nie wszystko. Część kursu przeznaczona była na przygotowanie deserków w shotach. Taka forma podawania słodkości jest obecnie bardzo modna, watro zatem wiedzieć, jak przygotować takie desery, by były pyszne i efektowne.
Każdy uczestnik opuścił zajęcia z dużą dawką wiedzy oraz własnoręcznie upieczonym i udekorowanym tortem.