W piątek 22.11.2019 uczniowie z naszej szkoły: Amelia Kojder kl.2, Sławomir Zalot kl.2, Magdalena Nowak kl.2, wzięli udział
w warsztatach kulinarnych w Warszawie. Była to nagroda za zajęcie
3 miejsca w ogólnopolskim konkursie językowo-kulinarnym.
Wszystko zaczęło się w październiku, kiedy został ogłoszony konkurs pt. KOCH MIR WAS (ugotuj mi coś) w ramach projektu DEUTSCH PLUS. Zadaniem konkursowym było przygotowanie potrawy z kuchni niemieckiej, sfotografowanie jej oraz zaprojektowanie przepisu przygotowanego dania w języku niemieckim. Z naszej szkoły na konkurs wysłanych zostało 5 prac. Była to maksymalna liczba prac, którą można było wysłać na konkurs. Uczniowie pracowali z zespołach trzy- i dwuosobowych. Wszyscy przygotowali ciekawe potrawy. Pierwszoklasistki (Antonina Kaszowska, Emilia Piziak, Natalia Łazarowicz) upiekły Igelkekse (ciasteczka w kształcie jeżyków). Drugoklasiści (Amelia Kojder, Sławomir Zalot, Magdalena Nowak) przygotowali kolorowe ciasto o nazwie Papageikuchen (ciasto papuga). Dziewczynki z kl. 4 (Magdalena Kosior, Karolina Pietrkiewicz) wykonały bardzo popularną w Niemczech sałatkę ziemiaczaną – Kartoffelsalat. Dziewczyny z kl. 5 postawiły na zimną przekąskę i wykonały ciasto o nazwie kalterHund. Uczennice z kl. 6 (Abigail Rupar, Emilia Rapałow, Aleksandra Maj) ugotowały przepyszną zupę krem z dyni Kürbiscremesuppe.
W środę 13.11 poznaliśmy oficjalne wyniki. Okazało się, że trójka drugoklasistów z naszej szkoły zajęła 3 miejsce w konkursie!
Nagrodą dla laureatów był wyjazd do Warszawy, gdzie zostały
zorganizowane warsztaty kulinarne prowadzone przez niemieckiego kucharza
z Bawarii. Sama podróż do Warszawy, nocleg w hotelu czy
przejazd metrem były dla dzieci ciekawą przygodą. Dzieci otrzymały
dyplomy i nagrody od Pani Karin Ende – Dyrektor Goethe Institut w
Warszawie. Na uroczystości wręczenia nagród obecni byli również
przedstawiciel ambasady Niemiec w Polsce oraz Pani Justyna Ciecharowska – koordynatorka programu DEUTSCH PLUS.
Nagrodą główną był udział we wspólnym gotowaniu!
Dzieci przygotowały trzydaniowy obiad według niemieckich przepisów.
Wspólne gotowanie dostarczyło wielu pozytywnych wrażeń i emocji. W
powietrzu unosił się zapach wanilii, limonki, grzybów i rozmaitych ziół.
Uczniowie mogli poznać nowe słówka niemieckie związane
z gotowaniem. Taka forma nauki poprzez działanie była ciekawym
i skutecznym doświadczeniem. Oprócz dań obiadowych uczniowie przygotowali również sałatkę warzywną i przepyszny humus.
Po przygotowaniu poszczególnych dań następowała wspólna degustacja oraz okazja do rozmów z zaproszonymi gośćmi.
Dzieci wzięły udział w minikonkursie na zaprojektowanie „zimnej płyty” z
dostępnych ziół i produktów. Nasza drużyna wykonała uroczą papugę,
ponieważ to właśnie ten barwny ptak zapewnił nam miejsce
w finałowej trójce!
Bardzo cieszymy się z wygranej. Dziękujemy organizatorom konkursu za możliwość udziału w warsztatach. Ten wyjazd był prawdziwym „naładowaniem baterii” oraz zachętą do nauki języka niemieckiego!
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć :
https://robertwroblewski.com/klienci/goethe-cook/
copyright Goethe-Institut Warschau, fot. Robert Wróblewski
Jadwiga Chmura